Municipal Site of Melitopol City, Ukraine
Людям із порушенням зору
Стандартна версія

МЕЛІТОПОЛЬСЬКА МІСЬКА РАДА
ОФІЦІЙНИЙ ІНТЕРНЕТ-ПОРТАЛ

У Мелітополі пройшов Еко-Смарт Форум

12
1171

Сьогодні, 17 листопада, у Палаці культури Залізничників у Мелітополі з дотриманням карантинних вимог пройшов Еко-Смарт Форум. Участь у заході можна було взяти лише за наявності сертифікату вакцинації або за умови негативного результату швидкого тесту на ковід, який всім бажаючим робили на вході у ПК.

Еко-Смарт Форум став підсумком чотирирічної роботи Мелітополя із “Фондом Фрідріха Науманна За свободу” та громадською організацією “Структура” над впровадженням інноваційних та безпечних для клімату рішень — концепції “Смарт Сіті” у сфері інфраструктури, мобільності та енергоефективності. Мелітопольці давно мають змогу дати оцінку цій співпраці, бо активно користуються мобільним додатком Melitopol Smart City. У цій роботи наше місто випередило всю країну. Продукт Melitopol Smart City був визнаний Міністерством цифрової трансформації України кращим серед 100 міст нашої держави.

Ідейна натхненниця проєкту — перший заступник Мелітопольського міського голови Ірина Рудакова привітала учасників Форуму та зазначила: спочатку навіть не вірили, що можливо реалізувати таку ідею.

- Ми змогли реалізувати практику, яких в Україні ще не було, аби змінити життя мешканців міста на краще. Коли ми розпочинали цю роботу, не було сучасного додатка “Дія”, не було цифрової трансформації у рішеннях з медицини. Ми хотіли чогось унікального, проте нам ні в кого було попросити поради чи допомоги. Ми вдячні нашим партнерам з “Фонду Фрідріха Науманна За свободу” та ГО “Структура” за підтримку у реалізації цього проєкту. Ми об'єднались у бажанні щось змінити і дійсно змінили. Дуже приємно, що ця робота вже оцінена — наша практика стала кращою в Україні у номінації “Взаємодія влади і громади” на конкурсі Міністерства цифрової трансформації України “Дієва громада”. Ми раді, що чотири роки тому пішли вірним шляхом. Проте найголовніше — що наш додаток використовують мешканці міста і він дійсно їм допомагає, - розказала Ірина Рудакова.

Сьогодні додаток Melitopol Smart City активно використовують у медичній сфері (він дозволяє записатися на прийом до лікаря), Центрі адміністративних послуг (можна перевірити стан оформлення документів та замовити послугу), диспетчерській службі (тут з'являється актуальна інформація про відключення водо- та електропостачання). Крім того, за допомогою додатка можна викликати таксі, замовити білети у кінотеатрі, скористатися доставкою улюблених страв, скористатись калькулятором субсидії та соціальної допомоги, знайти корисні телефони — тут самий повний довідник.

Представник “Фонду Фрідріха Науманна За свободу” в Україні Володимир Кільдій зауважив: додаток Melitopol Smart City створений, аби забезпечити для мешканців міста більшу доступність послуг. Проте там є ще функція “екомоніторинг”.

- Саме тут, у Мелітополі, ми бачимо, як можна чудово поєднати екологію та цифрову трансформацію. Ми хотіли реалізувати проєкт, який би допоміг вирішувати проблеми з кліматом та покращити екологічну ситуацію в Україні. Ми розпочали пошук цікавих ідей та інновацій у різних містах України, щоб підтримати їх. І ми такі ідеї знайшли у Білій Церкві, Полтаві та Мелітополі. У всіх цих містах ми реалізували унікальні проєкти, які наочно показують, як інновації можуть сприяти покращенню екологічної свідомості та вирішувати кліматичні проблеми, - підкреслив Володимир Кільдій.

За словами керівника проєктів ГО “Структура” Дмитра Федорія, співпраця з Мелітополем розпочиналась непросто. Ідей було багато, проте який саме проєкт реалізувати, вирішити не могли. В результаті вийшов дійсно класний продукт. Як Мелітополь з партнерами реалізовував проєкт “Смарт Сіті”, навіть продемонстрували у фільмі.

Директора “Агенції розвитку Мелітополя” Ірина Славова розповіла про складнощі при впровадженні проєкту.

- Спочатку ми хотіли впровадити електронний білет, бо всі знають, що в планах запустити у Мелітополі комунальний транспорт. Коли ми зрозуміли, що не можемо поки реалізувати цю ідею, вирішили розробити кабінет мелітопольця. Платформу, де кожен мешканець міста у особистому кабінеті може отримати послуги. Кожного року ми вдосконалювали цей проєкт. Ми першими в Україні розробили мобільний додаток. Ми проаналізували всі побажання мешканців міста і зробили дійсно якісний продукт, - резюмувала Ірина Михайлівна.

Участь в Еко-Смарт Форумі взяли представники громадськості, бізнесу, влади, партнери проєкту з Білої Церкви та Полтави. Учасники працювали у двох дискусійних панелях — “Смарт-територія” та “Еко-регіон”, а також мали змогу оцінити інноваційну виставку “Smart City Інтелект твого міста”.

 

 

 

Також за темою

30 червня у Запорізькій області день жалоби за загиблими через ворожий удар по Вільнянську.Читати далі

30 червня у Запорізькій області день жалоби за загиблим...

Невимовний біль. Співчуття сімʼям загиблих.
Відзначаємо День Конституції УкраїниЧитати далі

Відзначаємо День Конституції України

У часи випробувань, коли наша країна бореться за свою незалежність, Конституція залишається маяком, що вказує нам шлях до справедливості і свободи.&nb...
Мелітополь прощається: відійшов у вічність Олег ГончаренкоЧитати далі

Мелітополь прощається: відійшов у вічність Олег Гончаренко

Пішов у вічність почесний громадянин Мелітополя, поет, прозаїк, публіцист, перекладач, краєзнавець та громадський діяч Олег Гончаренко.