Municipal Site of Melitopol City, Ukraine
Людям із порушенням зору
Стандартна версія

МЕЛІТОПОЛЬСЬКА МІСЬКА РАДА
ОФІЦІЙНИЙ ІНТЕРНЕТ-ПОРТАЛ

У Мелітополі пройшов Еко-Смарт Форум

9
1120

Сьогодні, 17 листопада, у Палаці культури Залізничників у Мелітополі з дотриманням карантинних вимог пройшов Еко-Смарт Форум. Участь у заході можна було взяти лише за наявності сертифікату вакцинації або за умови негативного результату швидкого тесту на ковід, який всім бажаючим робили на вході у ПК.

Еко-Смарт Форум став підсумком чотирирічної роботи Мелітополя із “Фондом Фрідріха Науманна За свободу” та громадською організацією “Структура” над впровадженням інноваційних та безпечних для клімату рішень — концепції “Смарт Сіті” у сфері інфраструктури, мобільності та енергоефективності. Мелітопольці давно мають змогу дати оцінку цій співпраці, бо активно користуються мобільним додатком Melitopol Smart City. У цій роботи наше місто випередило всю країну. Продукт Melitopol Smart City був визнаний Міністерством цифрової трансформації України кращим серед 100 міст нашої держави.

Ідейна натхненниця проєкту — перший заступник Мелітопольського міського голови Ірина Рудакова привітала учасників Форуму та зазначила: спочатку навіть не вірили, що можливо реалізувати таку ідею.

- Ми змогли реалізувати практику, яких в Україні ще не було, аби змінити життя мешканців міста на краще. Коли ми розпочинали цю роботу, не було сучасного додатка “Дія”, не було цифрової трансформації у рішеннях з медицини. Ми хотіли чогось унікального, проте нам ні в кого було попросити поради чи допомоги. Ми вдячні нашим партнерам з “Фонду Фрідріха Науманна За свободу” та ГО “Структура” за підтримку у реалізації цього проєкту. Ми об'єднались у бажанні щось змінити і дійсно змінили. Дуже приємно, що ця робота вже оцінена — наша практика стала кращою в Україні у номінації “Взаємодія влади і громади” на конкурсі Міністерства цифрової трансформації України “Дієва громада”. Ми раді, що чотири роки тому пішли вірним шляхом. Проте найголовніше — що наш додаток використовують мешканці міста і він дійсно їм допомагає, - розказала Ірина Рудакова.

Сьогодні додаток Melitopol Smart City активно використовують у медичній сфері (він дозволяє записатися на прийом до лікаря), Центрі адміністративних послуг (можна перевірити стан оформлення документів та замовити послугу), диспетчерській службі (тут з'являється актуальна інформація про відключення водо- та електропостачання). Крім того, за допомогою додатка можна викликати таксі, замовити білети у кінотеатрі, скористатися доставкою улюблених страв, скористатись калькулятором субсидії та соціальної допомоги, знайти корисні телефони — тут самий повний довідник.

Представник “Фонду Фрідріха Науманна За свободу” в Україні Володимир Кільдій зауважив: додаток Melitopol Smart City створений, аби забезпечити для мешканців міста більшу доступність послуг. Проте там є ще функція “екомоніторинг”.

- Саме тут, у Мелітополі, ми бачимо, як можна чудово поєднати екологію та цифрову трансформацію. Ми хотіли реалізувати проєкт, який би допоміг вирішувати проблеми з кліматом та покращити екологічну ситуацію в Україні. Ми розпочали пошук цікавих ідей та інновацій у різних містах України, щоб підтримати їх. І ми такі ідеї знайшли у Білій Церкві, Полтаві та Мелітополі. У всіх цих містах ми реалізували унікальні проєкти, які наочно показують, як інновації можуть сприяти покращенню екологічної свідомості та вирішувати кліматичні проблеми, - підкреслив Володимир Кільдій.

За словами керівника проєктів ГО “Структура” Дмитра Федорія, співпраця з Мелітополем розпочиналась непросто. Ідей було багато, проте який саме проєкт реалізувати, вирішити не могли. В результаті вийшов дійсно класний продукт. Як Мелітополь з партнерами реалізовував проєкт “Смарт Сіті”, навіть продемонстрували у фільмі.

Директора “Агенції розвитку Мелітополя” Ірина Славова розповіла про складнощі при впровадженні проєкту.

- Спочатку ми хотіли впровадити електронний білет, бо всі знають, що в планах запустити у Мелітополі комунальний транспорт. Коли ми зрозуміли, що не можемо поки реалізувати цю ідею, вирішили розробити кабінет мелітопольця. Платформу, де кожен мешканець міста у особистому кабінеті може отримати послуги. Кожного року ми вдосконалювали цей проєкт. Ми першими в Україні розробили мобільний додаток. Ми проаналізували всі побажання мешканців міста і зробили дійсно якісний продукт, - резюмувала Ірина Михайлівна.

Участь в Еко-Смарт Форумі взяли представники громадськості, бізнесу, влади, партнери проєкту з Білої Церкви та Полтави. Учасники працювали у двох дискусійних панелях — “Смарт-територія” та “Еко-регіон”, а також мали змогу оцінити інноваційну виставку “Smart City Інтелект твого міста”.

 

 

 

Також за темою

Як отримати статус дитини, яка постраждала внаслідок збройного конфліктуЧитати далі

Як отримати статус дитини, яка постраждала внаслідок збройн...

Для батьків та опікунів які з дітьми виїхали з м. Мелітополь, є можливість оформити статус дитини, яка постраждала внаслідок збройного конфлікту.
До уваги військовослужбовців, ветеранів війни та членів їх родинЧитати далі

До уваги військовослужбовців, ветеранів війни та членів їх р...

У місті Запоріжжі розпочала роботу Комунальна установа «Центр підтримки внутрішньо переміщених осіб, ветеранів війни та членів їх родин» М...
Два нових ЦНАПи м.Мелітополя запрацювали у Києві та ЛьвовіЧитати далі

Два нових ЦНАПи м.Мелітополя запрацювали у Києві та Львові

Мелітопольці, які вимушено виїхали з рідного міста, можуть звернутися у відділи ЦНАП у Києві та Львові за отриманням якісних послуг