Municipal Site of Melitopol City, Ukraine
Людям із порушенням зору
Стандартна версія

МЕЛІТОПОЛЬСЬКА МІСЬКА РАДА
ОФІЦІЙНИЙ ІНТЕРНЕТ-ПОРТАЛ

До уваги підприємців

8
916

Протягом ІV кварталу 2021 року структурними підрозділами виконавчого комітету Мелітопольської міської ради Запорізької області, установами та організаціями, громадськими організаціями міста забезпечено виконання заходів Комплексної  міської програми“Сприяння розвитку підприємництва в  м. Мелітополі Запорізької області на 2021-2025 роки” згідно з пріоритетними завданнями.

За даними департаменту реєстраційних послуг  Мелітопольської міської ради Запорізької області, станом на 01.01.2022 у місті зареєстровано 10417 суб’єктів підприємницької діяльності, з них 7594 – фізичні особи, 2823 – юридичні особи. З початку поточного року кількість зареєстрованих юридичних осіб збільшилась на 34 одиниці, кількість зареєстрованих фізичних осіб - підприємців збільшилась на 112 осіб.

Частина надходжень від суб'єктів малого підприємництва до місцевого бюджету за ІV квартал 2021 року склала 52,4% в загальному обсязі надходжень. У порівнянні з аналогічним періодом 2020 року цей показник зменшився  на 15,4 % (IV квартал 2020 року  - 67,8).

Проєкт “Покращення місцевого бізнес-клімату”

Регуляторна діяльність Мелітопольською міською радою Запорізької област іздійснюється на підставі Закону України “Про засади державної регуляторної політики у сфері господарської діяльності”.

Матеріали з регуляторної політики (плани діяльності, проєкти регуляторних актів з аналізами регуляторного впливу, звіти про відстеження результативності, річні звіти про здійснення регуляторної політики) оприлюднюються на офіційному сайті Мелітопольської міської ради у розділі “Регуляторна політика”. Прийняті регуляторні акти оприлюднюються в друкованих ЗМІ.

 У 4 кварталі 2021 року було розроблено 2 регуляторні акти:

- “Про встановлення тарифів на платні медичні огляди комунального некомерційного підприємства “Територіальне медичне об’єднання “Багатопрофільна лікарня інтенсивних методів лікування та швидкої медичної допомоги” Мелітопольської міської ради Запорізької області та втрату чинності рішення виконавчого комітету Мелітопольської міської ради Запорізької області від 12.08.2021 №169/1”;

- “Про затвердження Порядку організації сезонної торгівлі хвойними деревами на території міста Мелітополя”.

На сьогоднішній день оновлений сайт Мелітопольської міської ради знаходиться  на завершальній стадії розробки.    Розділ “Регуляторна політика” на новому сайті буде більш інформаційним та систематизованим. Структура розділу буде складатися з таких підрозділів як: “плани діяльності”, “проєкти регуляторних актів з АРВ”, “звіти про відстеження результативності”, “річні звіти” та “різне”.

Щороку розпорядженням міського голови затверджується План-графік з проведення заходів з відстеження результативності регуляторних актів. На підставі звітів про проведені відстеження, у разі невідповідності  вимогам чинного законодавства приймається рішення щодо скасування такого регуляторного акта.

У 4 кварталі 2021 року було проведено 5 періодичних та 2 повторних відстеження результативності регуляторних актів.

Фахівцями ГУ ДПС у Запорізькій області в м. Мелітополі протягом 4 кварталу 2021 року проведено 11 зустрічей та 7 засідань круглого столу, на яких були присутні 187 представників бізнес-спільноти. На зустрічах обговорювались питання сплати податків, зборів і платежів до бюджетів,  єдиного внеску до пенсійного та соціальних фондів, детінізації найманої праці і заробітних плат, погашення заборгованості, списання заборгованості по податках, платежах та єдиному внеску.

Також  протягом звітного періоду для платників податків проведено 2 практикуми та 4 семінари. Найбільш актуальними темами, які обговорювались на семінарах, були новації законодавства, зокрема зміни в Податковому кодексі України, в законодавстві щодо єдиного внеску, питання, пов’язані з деклараційною кампанією, одноразовим (спеціальним) добровільним декларуванням, щодо списання податкових боргів, щодо застосування РРО. Також обговорювались питання щодо нарахування і сплати єдиного податку, єдиного внеску, земельного податку та орендної плати, податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, тощо. Протягом жовтня - грудня 2021 року з метою інформування громадськості з питань реалізації державної політики у сфері оподаткування, митної політики та адміністрування єдиного внеску для ЗМІ підготовлено 124 інформаційні матеріали, які розміщувались на сайті

Мелітопольської міської ради, в інтернет-виданнях «РИА Мелитополь», «Местные вести», «Наш Город», «0619.com.ua», «Новый день», а також на сайтах територіальних громад Мелітопольського району.

Щодня працює Центр обслуговування платників Мелітопольської державної податкової інспекції ГУ ДПС у Запорізькій області (далі - ЦОП Мелітопольської ДПІ), в якому платники податків та громадяни отримують консультації, а також інформаційні та адміністративні послуги. Так, протягом 4 кварталу поточного року фахівцями  ГУ ДПС у Запорізькій області в                 м. Мелітополі надано 3218 адміністративних послуг.

З метою інформування суб’єктів господарювання з актуальною інформацією в податковому  законодавстві, законодавстві щодо єдиного соціального внеску, ознайомлення платників з новими формами звітів тощо в ЦОП Мелітопольської ДПІ встановлено 12 інформаційних стендів.

Систематично проводиться роз’яснювальна робота з суб’єктами підприємницької діяльності щодо легалізації «тіньової» зайнятості та заробітної плати.

З метою удосконалення системи надання адміністративних послуг проводиться постійний аналіз якості та збільшення кількості адміністративних послуг, які впроваджуються через Центр надання адміністративних послуг       м. Мелітополя (далі - Центр).

Станом на 01.01.2022  перелік налічує 356 адміністративних послуг та 24 консультативних.

Розширився спектр послуг у сфері комунальної власності, архітектури,  з’явилися послуги у сфері телебачення та радіомовлення. Деякі послуги у переліку більш конкретизовані, також послуги, які надавалися безпосередньо суб’єктом, передані до ЦНАП відповідно до законодавства та  на підставі змін до Розпорядження Кабінету Міністрів України від 16.05.2014 № 523-р.

Найбільше додано послуг:

- соціального захисту населення - 26;  

- реєстрації громадських обєднань (творчі спілки) -29;

- будівельного контролю -15;

 - держгеокадастру - 9.

Вилучено 21 послугу на підставі змін до законодавства, уточнення назв послуг, а також у зв’язку з  тим, що зовсім не користуються попитом у населення (комплексні послуги).

 Впроваджено нову програму електронного документообігу, яка надає можливість здійснювати моніторинг послуг, що надаються через Центр.

Проводиться постійне інформування суб'єктів звернення на вебсайті Центру - www.cnap.mlt.gov.ua та офіційній сторінці у фейсбуці - https://www.facebook.com/MltCnap/.

Проєкт «Розвиток інфраструктури підтримки підприємництва»

З метою залучення інвестиції у розвиток промисловості м. Мелітополя та з метою створення нових робочих місць створений індустріальний парк “Мелітополь”, загальною площею — 44,3 га.

Парк має вигідне географічне та інвестиційно-привабливе положення. На його базі планується створити виставковий центр “Мелітополь ЕКСПО”.

Крім того, для ефективної реалізації інвестиційної політики Мелітополя  розглядається питання щодо створення муніципального індустріального парку. Функціональне призначення муніципального індустріального парку, становлять наступні види діяльності:

- машинобудування;

- харчова промисловість;

- первинна і вторинна переробка агропромислової продукції;

- складське та сервісне господарство.  

Комунальною установою “Агенція розвитку Мелітополя” розроблені наступні проєкти, направлені на підтримку мелітопольських товаровиробників:

«Розвиток бізнесу і експорту продукції МСП міста Мелітополя та Мелітопольського району».

Мета проєкту - підвищення конкурентоспроможністі експортно-орієнтованих підприємств регіону Приазов'я шляхом виходу на нові ринки збуту.

У процесі реалізації проєкту планується:

1. Підвищити обізнаність та отримати необхідний досвід у сферах інтернет-маркетингу, діджиталізації та стратегічного планування ведення бізнесу - цільовій аудиторії проєкту;

2. Сприяти об’єднанню МСП для співпраці та подальшого розвитку;

3. Створити комфортні умови простору Офісу підтримки бізнесу та експорту (далі - Офіс);

4. Забезпечити якісні консультації для МСП щодо переорієнтування їх на нові ринки збуту.

Результат проєкту: формування та комплектація самого Офісу – 3 робочі місця, закупівля обладнання для виставкової діяльності, освітній блок з зовнішньо економічної діяльності, відвідування виставок та закупівля спеціалізованих програм «CRM» та «in Designer». Стадія проєкту: підготовка до реалізації.

«Виставково-інноваційний центр»

 

Мета проєкту - створення сучасних умов для демонстрації продукції місцевих виробників, її популяризації та реалізації, а також умов для реалізації бізнес-проєктів, громадських, культурних та інших заходів; розширення ділових зв’язків з українськими та іноземними підприємствами, фінансовими установами, громадськими організаціями шляхом проведення ярмарок,

виставок, презентацій, конференцій; створення сприятливих умов для виходу місцевого бізнесу на нові ринки. А також виставково-інноваційний центр стане осередком скупчення ідей для стартапів та виходу в місцевий бізнес інновацій та професійних кадрів.

Цілі проєкту:  

1. Просування продукції підприємств м. Мелітополя та регіону Північного Приазов’я на внутрішньому та зовнішньому ринках.

2.    Інноваційно-молодіжні рішення та стартапи для виходу в бізнес.

3.   Налагодження партнерських відносин з виробниками інших регіонів.    

4.   Стимулювання реалізації інноваційних проєктів.

5.  Сприяння позитивному інвестиційному іміджу регіону та залучення інвестицій.

Стадія проєкту: Проєкт на стадії розгляду.

                                                            

Підвищення конкурентоспроможності МСП міста Мелітополя, популяризація місцевих виробників

 

29.09.2021-02.10.2021 Мелітопольські підприємства ГК “Турбоком”, ТОВ “Укрфаворіт”, ТОВ “БІОЛ”, ПП “Завод “Двигун”, ТОВ “ТракторОк”, ТОВ “Агро мастер плюс” та ТОВ “МПІ-Агро”) взяли участь єдиним стендом “Підприємства   м. Мелітополя” у міжнародній агропромисловій виставці “Агро Експо — 2021” у м. Кропивницькому.  За рахунок коштів Комплексної міської програми “Сприяння розвитку підприємництва в       м. Мелітополі на 2021-2025 роки” було сплачено оренду виставкової площі для всіх учасників (54280,00 грн).

16.11.2021-19.11.2021 організовано участь мелітопольських підприємств у ХХ Міжнародному промисловому форумі-2021, який проходив у м. Києві.

З міського бюджету було виділено 60 000 грн на оренду виставкової площі під спільну локацію для підприємств       м. Мелітополя: ТД "Світанок", ТОВ "Завод 23 Жовтня",  ТОВ "Автопривод", ТОВ "Термоліт", ТОВ “Укрфаворіт”,             ГК “Турбоком”, ПП “Завод “Двигун” (ТМ “Forsar”),  ТОВ “Таврія Турбо Плюс”.

З метою підтримки місцевих товаровиробників у ІV кварталі поточного року організовано роботу  56 ярмарків з продажу сільськогосподарської продукції та продуктів її переробки, під час яких реалізовано 315,53 тон продукції на суму  12,355 млн грн. Графік проведення ярмарків розміщується на офіційному вебпорталі Мелітопольської міської ради Запорізької області(www.mlt.gov.ua).

 

Тендерні процедури закупівель

 

Протягом ІV кварталу 2021 року бюджетними закладами та установами міста проведено 173  тендерні процедури закупівель, у тому числі  85 - відкриті

торги. У процедурах закупівель взяли участь 173 суб'єкти господарювання, залучено до співпраці 173 суб'єкти господарювання та укладено 173 договори.

           Закуповувались комунальні послуги, продукти харчування, паливо, послуги їдалень, ліки, медичне устаткування, роботи.

Загальна сума коштів за укладеними тендерними договорами у ІV кварталі  становить 235283,1 тис. грн.  

Місцеві виробники: ПАТ “Мелітопольський м’ясокомбінат” та              ТОВ “Мелітопольський хлібокомбінат”, ТОВ “Українська торгова компанія”,                  стали переможцями процедур закупівель.

           Залучення суб’єктів підприємницької діяльності - місцевих товаровиробників до участі у торгах (тендерах) із закупівлі товарів, робіт (послуг) за  державні кошти проводиться  за  допомогою розміщення інформації                                                             про річні плани закупівель бюджетних закладів та установ м. Мелітополя на офіційному вебпорталі Міністерства економічного розвитку і торгівлі України -  системі електронних державних закупівель ProZorro.

                                                 

 Ресурсне та інформаційне забезпечення  малого підприємництва

        Інформація щодо актуальних питань ведення бізнесу розміщується на інвестиційному порталі  та на офіційному  сайті Мелітопольської міської ради Запорізької області, а також у фейсбуці.

У ІV кварталі було проведено наступні заходи:

13.10.2021 - зустріч з потенційними роботодавцями для молоді у             м. Мелітополі - кількість учасників – 63 особи.

05.11.2021 - тренінг «Кар'єрний план»   кількість учасників - 37 осіб.

23.11.2021 -  ознайомча онлайн-зустріч з представниками ПТНЗ та ВНЗ для молоді    м. Мелітополя – 115 осіб.

30.11.2021 - онлайн-зустріч з потенційними роботодавцями Мелітополя для молоді Мелітополя та Мелітопольської громади – 88 осіб.

23.12.2021 - семінар для ФО-П 2-4 груп пдатників єдиного податку стосовно обов’язкового застосування РРО/ПРРО - 150 осіб.  

07.10.2021 - зустріч представників Міжнародної організації праці (агенція ООН), Запорізької облдержадміністрації, Мелітопольської міської ради, громадської організації «СВ-ПЛАТФОРМА» та підприємств                     м.   Мелітополя з метою проведення прес-конференції стосовно запуску проєкту «Від покоління Ні-Ні до покоління ПІДПРИЄМЦІВ». Проєкт спрямовано на  покращенню ділового середовища та «підприємницького духу» серед вразливих категорій громадян. Також проєктом передбачено реалізацію грантової програми для започаткування власної справи;

08.10.2021-організовано проведення круглих столів “Обговорення проєкту Стратегії створення та розвитку машинобудівного кластера в азовському регіоні”, а  також  “Обговорення   проєкту  Стратегії  створення  та  розвитку кластеру  переробки овочів та фруктів в Мелітопольському районі”.                                                   

Участь у заходах взяли більше 15 представників підприємств машинобудівної та переробної галузей.

У рамках заходів учасникам було презентовано проєкти вищезазначених Стратегій, а також висвітлені питання стосовно організацій з управління кластерами.  

Мелітопольським міськрайонним центром зайнятості  у звітному періоді проведений 1  безкоштовний навчально-методичний семінар з  орієнтацією на підприємницьку діяльність з метою залучення до підприємницької діяльності незайнятих осіб. Кількість учасників - 11.  

Протягом ІV кварталу розміщено 24 інформаційні матеріали для СПД на офіційному сайті Мелітопольської міської ради Запорізької області.  

 

 Розвиток соціального підприємництва

 

01.12.2021 відбулося відкриття нової креативної принт-лабораторії «PRINT CLUB».

PRINT CLUB – це соціальне підприємство, діяльність якого буде спрямована на протидію домашньому насильству. Залучено 455 тис грн.(Фонд ООН в області народонаселення (UNFPA). Створено 3  робочих місця.

Мелітопольське соціальне підприємство "Зшито круто" та лабораторія друку "PRINT CLUB" взяли участь в Ярмарку соціальних підприємств "Ключ до свободи", який проходив в місті Києві з 10 до 12 грудня.”

Також за темою

30 червня у Запорізькій області день жалоби за загиблими через ворожий удар по Вільнянську.Читати далі

30 червня у Запорізькій області день жалоби за загиблим...

Невимовний біль. Співчуття сімʼям загиблих.
Відзначаємо День Конституції УкраїниЧитати далі

Відзначаємо День Конституції України

У часи випробувань, коли наша країна бореться за свою незалежність, Конституція залишається маяком, що вказує нам шлях до справедливості і свободи.&nb...
Мелітополь прощається: відійшов у вічність Олег ГончаренкоЧитати далі

Мелітополь прощається: відійшов у вічність Олег Гончаренко

Пішов у вічність почесний громадянин Мелітополя, поет, прозаїк, публіцист, перекладач, краєзнавець та громадський діяч Олег Гончаренко.