Municipal Site of Melitopol City, Ukraine
Людям із порушенням зору
Стандартна версія

МЕЛІТОПОЛЬСЬКА МІСЬКА РАДА
ОФІЦІЙНИЙ ІНТЕРНЕТ-ПОРТАЛ

Чотиритижневе меню у дитячих садках: малюки вподобали фіш-боли та рожеві сирники з морквою

51
1401

Як відомо, з 1 січня 2022 року всі заклади дошкільної освіти міста розпочали роботу за новими нормами та порядком організації харчування. Для організації триразового харчування дітей віком від 1 до 6 (7) років у дитячих садках Мелітополя розробили чотиритижневе сезонне меню. Чим годують дошкільнят та як виглядають страви, продемонстрували в управлінні освіти.

За словами очільниці управління освіти Ірини Щербак, зараз чітко визначена енергетична цінність кожного прийому їжі (сніданку, обіду та вечері), тоді як раніше акцент робився на нормі споживання того чи іншого продукту.

- Були змінені вікові категорії, за якими організовується харчування. Раніше були такі категорії: ясла – від 1 року до 3-х років, сад – від 3-х до 6(7) років. Зараз – від 1 до 4-х років, від 4-х до 6(7) років. Ми збільшили кількість споживання фруктів, овочів, м’яса, риби, молока та кисломолочних продуктів, круп та бобових. Обмежили кількість споживання солі та цукру, жирів рослинного та тваринного походження. Зменшили кількість споживання хлібобулочних виробів та картоплі, і зовсім виключили ковбасні вироби, рибні, м’ясні та плодоовочеві консерви, кондитерські вироби, - розповіла Ірина Щербак.

Щоб забезпечити різноманітність харчування дітей, у місті створили робочу групу, до складу якої увійшли керівники дитсадків, старші медичні сестри, шеф-кухарі. На основі технологічних карт на страви, що затверджені МОЗ, склали примірне чотиритижневе сезонне меню для закладів дошкільної освіти та погодили його з територіальним органом Держпродспоживслужби.

У меню дошкільнят з’явились такі страви, як мафіни з овочами та твердим сиром, овочево-курячий бігос, рожеві сирники з морквою, фіш-боли в томатному соусі, різотто з зеленим горошком та твердим сиром, фалафель з гороху чи квасолі, гратен, багато овочевих страв.

В управлінні освіти зазначають: реформа харчування у закладах дошкільної освіти спрямована на формування здорових харчових звичок дитини. Аби зацікавити дошкільнят новим меню, працівники дитсадків змінюють подачу страв. Як виглядає раціон дітей, можна подивитись на прикладі меню минулого тижня (див. фотогалерею).

 

 

Також за темою

День Гідності та Свободи: шануємо героїв і боремося за майбутнєЧитати далі

День Гідності та Свободи: шануємо героїв і боремося за майбу...

21 листопада Україна відзначає День Гідності та Свободи – день, що символізує незламність духу нашого народу, його прагнення до свободи, демокра...
1000 днів незламності: Україна продовжує боротися за свободу та незалежністьЧитати далі

1000 днів незламності: Україна продовжує боротися за свободу...

Сьогодні, 19 листопада 2024 року, минає рівно 1000 днів від початку повномасштабного вторгнення російської федерації в Україну. Ця дата стала ще одніє...
Осінні канікули в Італії Читати далі

Осінні канікули в Італії

12 незабутніх днів в італійському місті Реджо Емілія провели 15 дітей ВПО, з тимчасово окупованих територій Запорізької області.