Municipal Site of Melitopol City, Ukraine
Людям із порушенням зору
Стандартна версія

МЕЛІТОПОЛЬСЬКА МІСЬКА РАДА
ОФІЦІЙНИЙ ІНТЕРНЕТ-ПОРТАЛ

Аналітична довідка про хід виконання Комплексної програми розвитку малого та середнього підприємництва в Запорізькій області на 2021 -2025 роки в м. Мелітополі за ІІІ квартал 2021 року

8
937

Аналітична довідка

про хід виконання Комплексної програми розвитку малого та

середнього підприємництва в Запорізькій області на 2021 -2025 роки

в м. Мелітополі за ІІІ квартал 2021 року

 

Протягом ІІІ кварталу 2021 року структурними підрозділами виконавчого комітету Мелітопольської міської ради Запорізької області, установами та організаціями, громадськими організаціями міста забезпечено виконання заходів Комплексної програми згідно з пріоритетними завданнями.

За даними департаменту реєстраційних послуг Мелітопольської міської ради Запорізької області, станом на 01.10.2021 у місті зареєстровано 10391 суб’єкт підприємницької діяльності, з них 7559 – фізичні особи, 2832 – юридичні особи. З початку поточного року кількість зареєстрованих юридичних осіб збільшилась на 18 одиниць, кількість зареєстрованих фізичних осіб - підприємців збільшилась на 172 особи.

Частина надходжень від суб'єктів малого підприємництва до місцевого бюджету за ІІІ квартал 2021 року склала 55,1% в загальному обсязі надходжень. У порівнянні з аналогічним періодом 2020 року цей показник зменшився на 9,7 % ( ІІІ квартал 2020 року — 64,8%).

Проєкт “Покращення місцевого бізнес-клімату”

Фахівцями ГУ ДПС у Запорізькій області в м. Мелітополі протягом 3 кварталу 2021 року проведено 6 зустрічей та 2 засідання круглого столу, на яких були присутні 102 представника бізнес-спільноти. На зустрічах обговорювались такі питання: сплата податків, зборів і платежів до бюджетів, єдиного внеску до пенсійного та соціальних фондів, списання заборгованості по податкам, платежам та єдиному внеску.

Також протягом звітного періоду для платників податків проведено 2 семінари. Найбільш актуальними темами, які обговорювались на семінарах, були новації законодавства, зокрема зміни в Податковому кодексі України, в законодавстві щодо єдиного внеску, питання, пов’язані з деклараційною кампанією, щодо списання заборгованості по єдиному внеску, щодо застосування РРО. Також обговорювались такі питання: нарахування і сплата єдиного податку, єдиного внеску, земельного податку та орендної плати, податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, тощо.

Протягом липня - вересня 2021 року з метою інформування громадськості з питань реалізації державної політики у сфері оподаткування, митної політики та адміністрування єдиного внеску для ЗМІ підготовлено 70 інформаційних матеріалів, які розміщувались на сайті Мелітопольської міської ради, а також в інтернет - виданнях «РИА Мелитополь», «Местные вести», «Наш Город», «0619.com.ua», «Новий день».

Щодня працює Центр обслуговування платників Мелітопольської державної податкової інспекції ГУ ДПС у Запорізькій області (далі - ЦОП Мелітопольської ДПІ), в якому платники податків та громадяни отримують консультації, а також інформаційні та адміністративні послуги. Так, протягом 3 кварталу поточного року фахівцями ГУ ДПС у Запорізькій області в м. Мелітополі надано 3919 адміністративних послуг.

З метою інформування суб’єктів господарювання з актуальною інформацією в податковому законодавстві, законодавстві щодо єдиного соціального внеску, ознайомленням платників з новими формами звітів тощо в ЦОП Мелітопольської ДПІ встановлено 12 інформаційних стендів.

Систематично проводиться роз’яснювальна робота з суб’єктами підприємницької діяльності щодо легалізації «тіньової» зайнятості та заробітної плати.

Виконавчим комітетом Мелітопольської міської ради Запорізької області проводяться постійні заходи щодо впровадження нових адміністративних послуг через Центр надання адміністративних послуг м. Мелітополя (далі - Центр).

За підсумками ІІІ кварталу 2021 року згідно з рішенням 9 сесії Мелітопольської міської ради Запорізької області VIII скликання від 01.10.2021 № 8 «Про затвердження переліку адміністративних послуг, у тому числі дозвільного та соціального характеру, а також комунальних та консультаційних, які надаються через Центр надання адміністративних послуг м. Мелітополя, його територіальні підрозділи, віддалені, в тому числі пересувні, робочі місця адміністраторів» оновлено перелік адміністративних послуг, який налічує 253 послуги.

Запроваджено попередній запис для громадян через сайт Центру. Розширився спектр послуг у сфері комунальної власності, архітектури, підприємництва та промисловості. З’явилися послуги у сфері фізкультури та спорту.

Здійснюється прийом громадян в Центрі представниками Управління виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України у Запорізькій області з наступних послуг:

Консультації щодо:

- переліку документів, необхідних для призначення (перерахунку) страхових виплат у зв’язку з нещасним випадком на виробництві або професійним захворюванням;

- порядку призначення, перерахування та проведення страхових виплат;

- порядку створення, прав і обов'язків та повноважень комісії (уповноваженого) із соціального страхування у зв'язку з тимчасовою втратою працездатності;

- довідкової інформації (номера телефонів, адреси відділень управління, режим роботи, порядок звернення на прийом).

Послуги за наступним переліком:

  1. - призначення страхових виплат у зв’язку з втратою працездатності від нещасного випадку на виробництві або професійного захворювання для подальшого їх розгляду;

  2. - призначення страхових виплат у разі смерті потерпілого від нещасного випадку на виробництві або професійного захворювання особам, які мають на це право для подальшого їх розгляду;

  3. - зміна напрямку страхових виплат для подальшого їх розгляду;

  4. - довідка про доходи для подальшого їх розгляду;

  5. - довідка про доходи за попереднім замовленням;

  6. - надання медико-соціальних послуг потерпілим на виробництві.

У серпні та вересні 2021 року деякі адміністратори Центру пройшли дводенні навчання в рамках співробітництва з організацією GIZ на теми:

«Професійне вигорання», «Управління конфліктом».

Проводиться постійне інформування суб'єктів звернення на вебсайті Центру - www.cnap.mlt.gov.ua та офіційній сторінці у фейсбуці - https://www.facebook.com/MltCnap/.

Проєкт “Школа бизнесу”

Інформація щодо актуальних питань ведення бізнесу розміщується на інвестиційному порталі та на офіційному сайті Мелітопольської міської ради Запорізької області, а також у фейсбуці.

Протягом ІІІ кварталу 2021 року проведено наступні інформаційно-консультативны заходи:

29.07.2021 - тренінг “Тренди майбутнього”. 65 учасників;

06.08.2021 - тренінг “Позиціонування та самопрезентація”. 32 учасника.

06.08.2021 - семінар на тему: “Впровадження електронних лікарняних листів та участь у публічних закупівлях на електронних майданчиках” - 28 учасників.

06.09.2021 - 10.09.2021 - тренінг «Українки в бізнесі» Тривалість – 5 робочих днів по 5 годин. Кількість учасників - 100.

13.09.2021 - 17.09.2021- «Сучасна жінка» - семінар на теми розширення можливостей жіночого підприємництва, доступ до фінансових інструментів, грантів. Тривалість – 5 робочих днів по 5 годин. Кількість учасників - 100 осіб.

14.09.2021 - тренінг “Мотиваційна зустріч з пошуку роботи”, учасників - 32.

22.09.2021 - тренінг “Уникнення проявів сексизму та ейджизму”. 36 учасників.

Загальна кількість заходів - 9, кількість учасників -393, серед них жінок- 224.

Протягом ІІІ кварталу розміщено 34 інформаційні матеріали для СПД на офіційному сайті Мелітопольської міської ради Запорізької області.

Проєкт «Розвиток інфраструктури підтримки підприємництва»

Комунальною установою “Агенція розвитку Мелітополя” розроблені наступні проєкти:

«Розвиток бізнесу і експорту продукції МСП міста Мелітополя та Мелітопольського району»

Мета проєкту - підвищення конкурентоспроможністі експортно-орієнтованих підприємств регіону Приазов'я шляхом виходу на нові ринки збуту.

У процесі реалізації проєкту планується:

1. Підвищити обізнаність та отримати необхідний досвід у сферах інтернет-маркетингу, діджиталізації та стратегічного планування ведення бізнесу - цільовій аудиторії проєкту;

2. Сприяти об’єднанню МСП для співпраці та подальшого розвитку;

3. Створити комфортні умови простору Офісу підтримки бізнесу та експорту (далі- Офіс);

4. Забезпечити якісні консультації для МСП щодо переорієнтування їх на нові ринки збуту.

Результат проєкту: формування та комплектація самого Офісу – 3 робочі місця, закупівля обладнання для виставкової діяльності, освітній блок з зовнішньо економічної діяльності, відвідування виставок та закупівля спеціалізованих програм «CRM» та «in Designer». Стадія проєкту: підготовка до реалізації.

«Виставково-інноваційний центр»

Мета проєкту - створення сучасних умов для демонстрації продукції місцевих виробників, її популяризації та реалізації, а також умов для реалізації бізнес-проєктів, громадських, культурних та інших заходів; розширення ділових зв’язків з українськими та іноземними підприємствами, фінансовими установами, громадськими організаціями шляхом проведення ярмарок, виставок, презентацій, конференцій; створення сприятливих умов для виходу місцевого бізнесу на нові ринки. А також виставково-інноваційний центр стане осередком скупчення ідей для стартапів та виходу в місцевий бізнес інновацій та професійних кадрів.

Цілі проєкту:

1. Просування продукції підприємств м. Мелітополя та регіону Північного Приазов’я на внутрішньому та зовнішньому ринках.

2. Інноваційно-молодіжні рішення та стартапи для виходу в бізнес.

3. Налагодження партнерських відносин з виробниками інших регіонів.

4. Стимулювання реалізації інноваційних проєктів.

5. Сприяння позитивному інвестиційному іміджу регіону та залучення інвестицій.

Стадія проєкту: Проєкт на стадії розгляду.

В рамках реалізації проєкту «SkillsLab Business Platform» було надано грантову підтримку на започаткування власної справи для 3 СПД Мелітополя на загальну суму понад 116 тис. грн.

Підвищення конкурентоспроможності МСП міста Мелітополя,

популяризація місцевих виробників

24.08.2021 організовано святкову торгівлю до Дня Незалежності України за участю 8 товаровиробників м. Мелітополя.

25.09.2021 проведено наступні заходи:

організовано виставку промислових підприємств міста “MADE IN MLT” (понад 50 учасників);

проведено ярмарок товаровиробників Мелітопольщини "MADE IN MLT" за участю понад 120-ти суб'єктів господарювання (підприємства харчової, переробної та легкої промисловості міста та Запорізької області, бджоляри, сільськогосподарські підприємства Мелітопольського району, виробники.

крафтової продукції, майстри народних промислів з різних куточків України).

З метою підтримки місцевих товаровиробників у ІІІ кварталі поточного року організовано роботу 53 ярмарків (1795 учасників) з продажу сільськогосподарської продукції та продуктів її переробки, під час яких реалізовано 320,39 тон продукції на суму 9,61млн грн. Графік проведення ярмарків розміщується на офіційному вебпорталі Мелітопольської міської ради (www.mlt.gov.ua).

29.09.2021-02.10.2021 Мелітопольські підприємства (ГК “Турбоком”, ТОВ “Укрфаворіт”, ТОВ “БІОЛ”, ПП “Завод “Двигун”, ТОВ “ТракторОк”, ТОВ “Агро мастер плюс” та ТОВ “МПІ-Агро”) взяли участь єдиним стендом “Підприємства м. Мелітополя” у міжнародній агропромисловій виставці “Агро Експо — 2021” у м. Кропивницькому.

Інформацію щодо організації вищезазначеної виставки неодноразово було поширено на сайті Мелітопольської міської ради, електронною поштою, особистими дзвінками та у месенджерах, оголошено на засіданні Координаційної ради з питань розвитку бізнесу.

У ІІІ кварталі проведено щорічний міський конкурс «Кращий підприємець року», визначено 11 переможців у 7-ми номінаціях. Під час урочистих заходів до Дня підприємця переможці конкурсу були нагороджені грамотами та пам’ятними подарунками.

Тендерні процедури закупівель

Протягом 3 кварталу 2021 року бюджетними закладами та установами міста проведено 96 тендерних процедур з початку року — 363 процедури), у тому числі 64 - відкриті торги (з початку року — 210 процедур). У процедурах закупівель взяли участь 64 суб'єкти господарювання, залучено до співпраці 64 суб'єкти господарювання та укладено 64 договір.

Закуповувались комунальні послуги, продукти харчування, паливо, послуги їдалень, ліки, медичне устаткування, роботи.

Загальна сума коштів за укладеними тендерними договорами у 3 кварталі становить 37381,4 тис. грн (452 112,8 тис. грн - з початку року).

Місцеві виробники: ПАТ “Мелітопольський м’ясокомбінат”, Мелітопольський Хлібокомбінат, ТОВ “Українська торговельна компанія”, стали переможцями процедур закупівель.

Залучення суб’єктів підприємницької діяльності - місцевих товаровиробників до участі у торгах (тендерах) з закупівлі товарів, робіт (послуг) за державні кошти проводиться за допомогою розміщення інформації про річні плани закупівель бюджетних закладів та установ м. Мелітополя на офіційному вебпорталі Міністерства економічного розвитку і торгівлі в системі електронних державних закупівель ProZorro.

З метою залучення демобілізованих учасників антитерористичної операції та учасників операції об'єднаних сил до підприємницької діяльності виконавчим комітетом Мелітопольської міської ради у липні поточного року проведено Конкурс проєктів, які будуть реалізовуватися за рахунок власних коштів, коштів місцевого бюджету та інших джерел для відкриття власної справи громадянами вказаних категорій. За результатами конкурсу визначено 4 переможця. Переможцям надано одноразову допомогу на відкриття власної справи (від 34,539 тис. грн до 70,00 тис. грн) на загальну суму 228.133 тис. грн.”

 

Також за темою

30 червня у Запорізькій області день жалоби за загиблими через ворожий удар по Вільнянську.Читати далі

30 червня у Запорізькій області день жалоби за загиблим...

Невимовний біль. Співчуття сімʼям загиблих.
Відзначаємо День Конституції УкраїниЧитати далі

Відзначаємо День Конституції України

У часи випробувань, коли наша країна бореться за свою незалежність, Конституція залишається маяком, що вказує нам шлях до справедливості і свободи.&nb...
Мелітополь прощається: відійшов у вічність Олег ГончаренкоЧитати далі

Мелітополь прощається: відійшов у вічність Олег Гончаренко

Пішов у вічність почесний громадянин Мелітополя, поет, прозаїк, публіцист, перекладач, краєзнавець та громадський діяч Олег Гончаренко.