Municipal Site of Melitopol City, Ukraine
Людям із порушенням зору
Стандартна версія

МЕЛІТОПОЛЬСЬКА МІСЬКА РАДА
ОФІЦІЙНИЙ ІНТЕРНЕТ-ПОРТАЛ

Фалафель, бігус, різотто, гратен — чим дивує оновлене меню у мелітопольских школах та дитсадках

6
1059

З 1 січня заклади освіти Мелітополя, як і всієї країни, перейшли на оновлене чотиритижневе меню. Менше цукру, більше птиці, різноманітність круп та овочів - як тепер годують дітей у школах та дитсадках, ми побачили на власні очі у школах №№ 16 та 23.

Начальник управління освіти Ірина Щербак зазначає, що примірне чотиритижневе сезонне меню всім закладам освіти рекомендує Міністерство охорони здоров'я. Проте на його основі можна розробляти і своє меню, яке потім затверджується у Держпродспоживслужбі. Вартість харчування у Мелітополі не змінилася — сніданок для дітей пільгових категорій коштує 35 гривень. Проте сам раціон зазнав істотних змін.

- Вже минулого року ми виключили з меню сардельки та сосиски, з вересня зменшували кількість цукру, збільшували кількість овочевих та фруктових салатів. Сьогодні повністю змінився підхід до організації шкільного харчування. У меню стало більше м'ясних страв — яловичина, свинина, курятина подаються з овочевим гарніром.

Зменшилась кількість цукру у стравах, сіль використовується тільки йодована. Додали кисломолочні продукти, яких раніше у закладах освіти не було. Тепер у меню також бобові — сочевиця, квасоля, крупи — гречана, рис, булгур, кус-кус. Вживання картоплі зменшено до двох разів на тиждень. Якщо раніше харчування дитини розраховувалось по нормам, то тепер за віком і співвідношенням білків, жирів, вуглеводів.

Змінився підхід і до виготовлення хлібобулочних виробів. Сьогодні ми даємо дітям хліб та здобу лише з цільнозернової муки.

Розроблено 160 технологічних карток, з яких ми обираємо меню для наших дітей. Готують наші повари смачно, проте ніхто не відміняв смаки — у когось дитина не любить рибу, у когось — овочі. Меню корисне, проте до нього треба звикнути. І тут велику роль відіграють навички та творчість наших кухарів — наскільки смачно вони приготують і наскільки естетично виглядатиме страва, - розповідає Ірина Щербак.

Директор спеціалізованої школи № 23 Олена Тюріна каже, що переробляти меню почали з вересня минулого року. З двотижневого воно стало чотиритижневим, змінилися вагові та калорійні норми харчування.

- Технолог зробив колосальну роботу, аби підготувати чотиритижневе меню, яке було затверджено Держпродспоживслужбою. За основу ми брали запропоноване МОЗ меню, додали свої традиційні блюда, розробляли технологічні картки. Зараз працюємо активно з батьками, адже бачимо у соцмережах негатив щодо зміни меню. Ми робимо аналіз і бачимо, що діти не звикли їсти овочеві салати, тушковані м'ясо і рибу, які зараз ні в якому разі не смажаться. Ми запрошуємо вакцинованих батьків на сам процес харчування, аби вони побачили не на фото, а у реальності, що саме їдять діти. Роз'яснюємо, як готуємо, що входить до складу. Часто самі батьки не розуміють, як можна їсти сирник без цукру. І тут ми додаємо моркву, яка робить його солодким. І ми бачимо, що діти оцінили це — сирники з'їдені всі! Звісно, потрібно звикнути до оновленого меню, як і до будь-яких нововведень. Проте тут є гарантія — стовідсотково виграють наші діти, адже це збалансований та корисний раціон, - резюмували директор СШ № 23.

Оцінили нове меню і більшість дітей. Учні початкових класів говорять, що у школі готують смачно. Найбільше школярі вподобають запіканку та сирники з морквою, кашу з м'ясом, овочеве рагу. Задоволені кількістю фруктів, а овочеві салати обирають за смаком — хтось полюбляє буряк, інші — капусту чи моркву.

Звикають до такого раціону дітей і батьки. Мати учениці третього класу СШ-23 Катерина каже, що сьогодні вчить дитину любити овочі.

- Ми маємо розуміти, що їжа має бути не тільки смачною, а й корисною. Нове меню різноманітне, і що подобається мені в рекомендаціях Євгена Клопотенка — це наші, українські страви, з простих продуктів. Моя дитина із задоволенням їсть у школі, бо ми і вдома намагаємося дотримуватися правил здорового харчування. Ковбасні вироби не їмо, тому і за сосисками у школі не сумуємо. А ось овочеві салати для дочки незвичні, проте ми над цим працюємо. Вже полюбила сирники з морквою — у школі їх естетично подають, як в ресторані. І це одразу зацікавлює дітей, вони охоче їдять, - говорить Катерина.

Фізична особа — підприємець Євген Долгий, що організовує питання у СШ-23, розповів, що технологу довелось розробити унікальне меню, яке не тільки буде подобатися дітям та батькам, а й буде недорогим.

- Є зразок меню Євгена Клопотенка, нам подобаються його принципи. Проте тільки набір продуктів там на 40 гривень, а у нас вартість готового сніданку 35. Ми розуміли, що батьки не куплятимуть сніданок за 55-60 гривень, тож мали замінити деякі інгредієнти, щоб від цього не постраждали ні поживна цінність страви, ні її смакові якості. Продовжуємо покращувати меню і сьогодні, удосконалюємо страви. Адже наша головна мета — щоб діти полюбили їсти здорові страви, - резюмував підприємець.

 

 

Також за темою

Як отримати статус дитини, яка постраждала внаслідок збройного конфліктуЧитати далі

Як отримати статус дитини, яка постраждала внаслідок збройн...

Для батьків та опікунів які з дітьми виїхали з м. Мелітополь, є можливість оформити статус дитини, яка постраждала внаслідок збройного конфлікту.
До уваги військовослужбовців, ветеранів війни та членів їх родинЧитати далі

До уваги військовослужбовців, ветеранів війни та членів їх р...

У місті Запоріжжі розпочала роботу Комунальна установа «Центр підтримки внутрішньо переміщених осіб, ветеранів війни та членів їх родин» М...
Два нових ЦНАПи м.Мелітополя запрацювали у Києві та ЛьвовіЧитати далі

Два нових ЦНАПи м.Мелітополя запрацювали у Києві та Львові

Мелітопольці, які вимушено виїхали з рідного міста, можуть звернутися у відділи ЦНАП у Києві та Львові за отриманням якісних послуг