Municipal Site of Melitopol City, Ukraine
Людям із порушенням зору
Стандартна версія

МЕЛІТОПОЛЬСЬКА МІСЬКА РАДА
ОФІЦІЙНИЙ ІНТЕРНЕТ-ПОРТАЛ

В річницю створення Асоціація нескорених громад звітувала про проведену за рік роботу

3
39

У вересні 2023 року була створена асоціація органів місцевого самоврядування «Асоціація нескорених громад», до складу якої входять громади тимчасово окупованих та прифронтових територій Запорізької, Херсонської, Донецької, Луганської та Миколаївської областей. Стартовою подією у роботі Асоціації став Форум: «Реінтеграція: Виклики. Досвід Майбутнє», який відбувся 22 вересня 2023 року у Запоріжжі. Захід об’єднав понад 270 представників центральної влади, місцевого самоврядування, бізнесу, дипломатів та міжнародних партнерів задля обговорення викликів і подальших кроків після звільнення окупованих громад.  Одним із головних ініціаторів створення Асоціації виступала Мелітопольська міська рада.

Головною місією АНГ є об’єднання громад задля відновлення України та підтримки тих, хто постраждав від війни.  Як зазначає заступник голови Запорізької обласної державної адміністрації Євген Мироненко, «це дуже важлива ініціатива, тому що в Україні велика кількість територіальних громад знаходяться або в тимчасовій окупації, або на лінії зіткнення. Є і позитивні зміни - деякі території нам вдалося деокупувати, і там також проводяться відповідні заходи з відновлення. Тому дуже важливо, що ви акцентуєте увагу саме на об’єднанні і відстоюєте інтереси членів асоціації не тільки на рівні держави, а й на міжнародному. Завдяки цьому жодна проблематика не залишається наодинці з тою чи іншою територіальною громадою».

За рік роботи Асоціація нескорених громад впровадила в життя низку важливих проєктів. Було відкрито Представництво АНГ в Комітеті регіонів ЄС (м. Брюссель) для налагодження міжнародного, міжмуніципального співробітництва. Асоціація стала членом Європейського альянсу міст і регіонів для відбудови України, що дає можливість приєднуватися до проєктів ЄС, спрямованих на підтримку та відновлення України.

          Також вдалося долучитися в якості амбасадора здоров’я та спорту Асоціації нескорених громад відомого футболіста, гравця збірної України і португальської «Бенфіки» Анатолія Трубіна, разом з яким було започатковано Премію Трубіна. Завдяки цій ініціативі спортсмени та діти, що займаються спортом, отримують щомісячні премії. Мета проєкту – підтримка спортсменів під час війни, сприяння їхньому розвитку та мотивація до досягнення нових вершин.

          На заході був присутній партнер Асоціації нескорених громад – заступник директора компоненту «Стійкість», Фонду «Партнерство за сильну Україну» Дімітрій Каракостянтин. За його словами, «ми дивимося на АНГ як на великого партнера, тому що фокусом проєкту є тимчасово окуповані території, і ми дійсно розуміємо, що люди, які там живуть – це наші люди, тому увага до них не має бути меншою, ніж до жителів Сумщини, Хмельниччини або інших регіонів». З цією метою на базі АНГ було засновано Медіа-центр Асоціації, а  саме задля підвищення медіаграмотності серед громад та протидії пропаганді через власні канали, медіа та лідерів думок. Проєкт Медіа-центру сприятиме збереженню зв’язку між лідерами громад і громадськістю, полегшуючи доступ до достовірної інформації та забезпечуючи комунікацію в умовах фізичного роз’єднання.

          Наприкінці заходу виконавчий директор Асоціації нескорених громад Олександр Свистун поділився планами на майбутнє: планується активна робота з громадами, які постраждали від тимчасової окупації та війни для розширення мережі Асоціації, проведення навчальних заходів з питань управління громадами, міжнародної співпраці, проєктного менеджементу та інклюзивного розвитку, а також проведення спеціальних програм для реловокованих підприємців і керівників молодіжних організацій тощо.

Боремось сьогодні заради завтра!

Також за темою

Релокація бізнесу: історія родини, яка подолала окупацію та відновила власну справу у ЗапоріжжіЧитати далі

Релокація бізнесу: історія родини, яка подолала окупацію та ...

Окупація міста – це серйозний виклик для підприємців, які змушені адаптуватися до нових умов. Релокація бізнесу стає не просто питанням вибору д...
Допомога гуртує: ВПО з Мелітопольщини відчувають підтримку всього світуЧитати далі

Допомога гуртує: ВПО з Мелітопольщини відчувають підтримку в...

Центр «Мелітополь саме тут» у Львові отримав 19 тонн гуманітарної допомоги від надійних партнерів та друзів -  Мальтійської служби до...
Делегація УВКБ ООН, посольств Іспанії та Естонії відвідала Центр підтримки ВПО «Саме тут» у ЗапоріжжіЧитати далі

Делегація УВКБ ООН, посольств Іспанії та Естонії відвідала Ц...

Гості ознайомилися з роботою Центру, проєктами допомоги переселенцям з Мелітополя та Мелітопольського району, а також поспілкувалися з волонтерами.&nb...